...

Sådan måler du pH i din fødevare

Fødevarens pH-værdi fortæller noget om, hvor sur eller basisk fødevaren er. pH har meget stor betydning for hvilke typer af bakterier, gær eller mug, der kan vokse i fødevaren.

Generelt vokser bakterier ikke under pH 4, men gær og mug kan vokse ved pH-værdier fra 2 til 9. Fødevarer med en pH på under 4,6 anses generelt for at være sikre, da sygdomsfremkaldende mikroorganismer ikke længere kan vokse.

Her kan du se hvilke pH-værdier, som de fødevarebårne sygdomsfremkaldende mikroorganismer kan vokse ved.

Du kan måle pH i din fødevarer ved at følge denne fremgangsmåde:

Materialer

  • Destilleret vand (kan købes forskellige steder, fx Matas eller apoteker)
  • Køkkenvægt
  • Skål
  • Blender
  • Til måling af pH: pH meter (kalibreret) eller pH indikator strips (forskellige intervaller, fx pH 4-7, kan fx købes på apoteker)

Eksempler på pH i fødevarer

Hvis du ikke har mulighed for at måle pH, findes der virksomheder, som kan hjælpe med dette. Hvis du er i gang med at beregne sikker holdbarhed, kan du evt. bruge en af fødevarestyrelsens standardværdier for at komme i gang.

Se er oversigt over standard pH-værdier her

Vær opmærksom på at værdierne er eksempler og derfor kun vejledende og ikke kan bruges som dokumentation.

Du får altid det mest sikre resultat, hvis du anvender en målt pH-værdi frem for en standardværdi.

...
An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload đź—™